Om allt och inget

Om allt och inget

Reflektioner om allt och ingenting

Som sagt här finns det reflektioner mellan himmel och jord. Allt från lantmjölk, till nedlagda vattenkraftverk och djur i tunnelbanan.

Betalningsmedel och politikers möjlighet att påverka

SamhällsutvecklingPosted by Tomas Helling Tue, June 20, 2017 16:25:08
I lokaltidningen TTELA läste jag en insändare om bankernas strategiska val att inte hantera kontanter. Insändarskribenten menade att politikerna inte gör tillräckligt för att tvinga bankerna att vända om och återuppta kontanthanteringen.

http://www.ttela.se/%C3%A5sikt/ins%C3%A4ndare/samh%C3%A4llsservice-att-beh%C3%A5lla-kontanterna-1.4354420


Jag grubblade en stund på denna insändare innan jag skrev ett svar på inlägget.

Med all respekt för att skribenten (i detta fallet troligtvis en äldre människa) inte riktigt lyckats hänga med och anpassa sig till nuvarande samhällssituation, kände jag att jag måste yttra mig.

TTELAS redaktion har valt att inte publicera mitt svar. Därför kommer det här.Först kom röksignalerna. Därefter runor och andra inskriptioner ämnade för kommunikation. Med Gutenbergs teknik för massproduktion av det skrivna blev jordens befolkning upplyst. Ett hopp i historien tar oss till 1800-talet då radioteknik fick fotfäste. Morse, telefon, telex, telefax, mobiltelefon, smartphone och internet. Kommunkationstekniker som har fört människor närmare varandra och gjort livet enklare.

Parallellt med denna utveckling har betalningssystemen utvecklats. Från byteshandel, ädelmetaller, olika typer av sedlar och mynt och checkar. Under hela den del av betalningsmedelns historia har tillgångarna som människor fysiskt burit på sig varit föremål för rån, överfall och bedrägerier. Nuförtiden finns säkra betalningsmetoder. Dessutom är dessa förbundna med mera tidseffektiva lösningar som passar det aktiva liv som ingår i 2010-talets människors vardag. I praktiskt taget hela världen.

Jag har inte haft kontanter på mig under det senaste halvåret. Dessförinnan väldigt sällan.

När jag av en eller annan anledning får kontanter i min hand vet jag inte var jag ska stoppa dem. Därför har de en tendens att bli stoppade i en tiggares pappersmugg. Bättre sätt att göra sig av med kontanter har jag ingen lösning på.

Men, jag är ju bara en 48-årig enkel man. Trots det håller jag mig uppdaterad på samhällsutvecklingens tekniker för att förenkla vardagen. Jag lever efter devisen att det inte går att stoppa utvecklingen. Man kan bara välja att delta, bidra eller stå i ett hörn och försöka motverka den. Det hörnet är ingen bra plats.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.