Om allt och inget

Om allt och inget

Reflektioner om allt och ingenting

Som sagt här finns det reflektioner mellan himmel och jord. Allt från lantmjölk, till nedlagda vattenkraftverk och djur i tunnelbanan.

Den småskaliga vattenkraftens död

EnergipolitikPosted by Tomas Helling Sat, February 27, 2016 16:19:46

I Sverige finns ungefär 2000 småskaliga vattenkraftverk. Sammanlagd producerar de 4,3TWh/år. Det motsvarar behovet i 860.000 villor. Tack alla entusiaster som lägger så mycket tid och engagemang på att hålla de små kraftverken igång.

Dessvärre finns det lika många nedlagda småskaliga kraftverk i Sverige. Jag antar att de tillsammans skulle producera lika mycket energi som dem som fortfarande är i drift. Det hade motsvarat lika stor energimängd som samtliga vindkraftverk producerar idag.

Länsstyrelsen har inventerat lämpligheten i ett fyrtiotal vattendrag i vårt område och det finns inga miljömässiga risker med att återuppta eller nyanlägga kraftverk.

Så vad är haken? Jo, nya EU-direktiv, som kräver ny miljöprövning och tillståndsansökan. En process som kostar hundra tusentals kronor.

Många driver de små kraftverken som en bisyssla till annan verksamhet eller rent av som en hobby. De kommer inte att ha råd att genomföra ny miljöprövning och tillståndsansökan. Därmed återstår alternativet att lägga ned. Vi behöver dock inte oroa oss för elbrist. Om det tryter i de svenska elproduktionsanläggningarna är det bara att öppna kranarna för tysk kolkraft att "strömma" in i landet.

//Tomas  • Comments(0)//blogg.hellingforetagsutveckling.se/#post8