Om allt och inget

Om allt och inget

Reflektioner om allt och ingenting

Som sagt här finns det reflektioner mellan himmel och jord. Allt från lantmjölk, till nedlagda vattenkraftverk och djur i tunnelbanan.

Stöld av arbetstid... Eller?

Livets olika sidorPosted by Tomas Helling Fri, February 26, 2016 21:27:49

Jag har några observationer och reflektioner över anställdas stölder från sina arbetsgivare. Det är lätt att förstå att det handlar om stöld när ett varubud roffar åt sig varor från lasten eller när en som sitter i kassan norpar kontanter från kassaapparaten. – Det tycker vi alla är bedrägligt och oacceptabelt; till och med grund för uppsägning enligt svensk arbetsrättslagstiftning.

Min reflektion handlar dock inte om det, utan om stöld av den arbetstid som pågår dagligen. – Hela tiden. Utan att synas.

Sociala medier är idag så lättillgängliga och i människors fokus att många inte kan klara sig utan dem. – Inte ens när de är på jobbet.

I mötesrummet eller på sin kontorsplats är det så enkelt att ta en ”snabb titt” på vad vännerna gör och har att säga på sociala medier, lägga en kommentar och samtidigt låtsas att ta noteringar från mötet eller skriva in ett möte i telefonen.

Hur har det blivit så? Jo, dels för att tekniken har utvecklats och därigenom har det uppstått en möjlighet. Hade vi inte de behoven förr? Jo, självklart, men då, i cellkontorens värld, stängde vi dörren och låtsades som att vi fick ett viktigt affärssamtal, även om det i själva verket bara var ett samtal från mamma, syrran eller kärestan. Noteringarna från mötet var oavsett tvungna att skrivas på kontoret. – På övertid, för hemma fanns varken PC eller skrivmaskin.

För inte så länge sedan ägnade man sig åt sociala kontakter på sin fritid. Under arbetstiden var det uppgifterna och verksamhetens mål som var i fokus. För de flesta.

Jag tror att det fortfarande är arbetsuppgifterna och målen som är i fokus för de flesta arbetstagare. Samtidigt har arbetsgivarna många gånger tappat kontrollen över arbetstiden. Fler och fler handläggare, ekonomer, ingenjörer, och ledare jobbar i stort sett alla vakna timmar på dygnet. På en efterfrågestyrd basis. Man skriver mötesprotokollet efter jobbets slut, eller svarar på de mail man inte hann med att svara på under ”normal” arbetstid.

Det plingar till i telefonen och man läser omedelbart mailet och ger svar, även om det kräver att man startar sin laptop 23.15 på kvällen för att hitta svaret.

Så frågan är; vem stjäl tid från vem?

Detta är bara mina observationer och reflektioner. Jag lägger inga värderingar i dessa. Vad tycker du är rätt och fel? Kommentera gärna.

//Tomas

  • Comments(0)//blogg.hellingforetagsutveckling.se/#post3